Újratervezés

Ezt a képet kaptam barátnőmtől ajándékba, azzal az ajánlással, hogy ilyen jövőt kíván magunknak. Olyan ősz vagy őszülő fejjel megélt időszakot, mikor még lesz alkalom önfeledten tócsában ugrándozni, hegydombról legurulni, hangosan bolondozni.

Bányai_coach

Időskor … van, aki fél tőle, van,  aki  várja, bízva abban, hogy ez egy újabb újrakezdésre ad alkalmat. Van, aki boldogan, tevékenyen éli meg, és van aki megkeseredve, kényszermunkára vagy épp ellenkezőleg kényszer-pihenőre ítélve. Nagyon nem mindegy.

Úgy gondolom, hogy egy társadalom fejlettségét, jóllétét az is mutatja, milyenek az idős polgárai. Milyen lehetőségeket, szerepet, feladatot kapnak vagy kaphatnak. Sajnos mi magyarok ezen a téren nem állunk a legjobban. Mikor az utcán sétálva idős emberekről, párokról már messziről nagy biztonsággal megállapítható, hogy nem magyarok …  és elsősorban nem az öltözet alapján, hanem kiegyensúlyozottságuk, derűt sugárzó arcuk nyomán, – összeszorul a szívem. Ilyenkor szomorú vagyok, ennek nem így kellene lennie. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy személyes felelősségünk is, hogy hogyan élünk a késői évek adta lehetőségekkel. Hiszem, hogy aki időben elkezd foglalkozni önmagával, fejleszti önismeretét, tud gazdálkodni erőforrásaival, az teljes életet élhet nyugdíjas korában is, mint az a hölgy, aki szállásadóm volt jó pár évvel ezelőtt Hollandiában. 68 éves volt, történelmi és nyelvi kurzusokra járt a közeli egyetemen, minden hétvégén hatalmas madárnéző sétákat tett barátaival, és 65 évesen még új szakmát tanult, és hetente 3-4 délelőttöt munkával töltött. Rácsodálkoztam, de az ő válasza az volt, hogy gondoljak bele, ő még élhet 20 évet, így újratervezte az életét nyugdíjasként. A fenti példa bizonyára sokak számára nem lehet egy az egyben követendő példa és realitás. De a szemlélet, a hozzáállás igen.

Szóval nincs késő az újratervezéshez, maradtak még erőforrások, eddig még fel nem tárt lehetőségek. Újrakombinálhatók meglevő készségek, újra felfedezhető rég elfeledett vagy hanyagolt hobbi, érdeklődési terület. Újragondolhatók, életre kelthetők és átértelmezhetők régi kapcsolatok. Fűszerezve mindezt az elmúlt évek tapasztalata által kiérlelt bölcsességgel, megfontoltsággal. Igazi jó kombináció!! Érdemes elővenni, vagy ha még nincs kész, akkor elkészíteni a bakancslistát, melyek némelyike valódi céllá formálható. Jó újratervezést és megvalósítást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.