Tanítómestereim

 

Szakmai tapasztalataimnak csak egy részét szereztem iskolai tanulmányok és szakmai munkák során. Ezekről bővebben önéletrajzom ad áttekintést. Az igazi formáló erőt példamutató tanítómestereim jelentették életemben, akik szerető figyelemmel kísértek (és kísérnek most is) életem bizonyos szakaszain, formáltak és hittek bennem. Akik hozzájárultak ahhoz, hogy ezek az írások megszülessenek, és pont ilyennek szülessenek meg. A lista természetesen nem teljes, már túl sokat éltem ahhoz, hogy mindenkit név szerint felsorolhassak e blogban.

Tanultam természetesen minden emberi kapcsolatomból, helyzetemből. Szüleimtől és családtagjaimtól szeretni, becsületesen élni, szerelmeimtől, barátaimtól szeretni, magamat elfogadni; engem nem kedvelőktől tükörbe nézni és az értékeket mérlegelni, újrarendezni. Férjemtől mind ehhez az elfogadást, lányomtól az élet szeretetét, újraértelmezését, mások nézőpontjának figyelembevételét tanulom. Visszahozta életembe a játékot, bár bevallom ebben újrakezdőnek számítok.

Drága Nagymamám a legnagyobb mesterem, aki egy emberöltővel ezelőtt elment, és életében talán nem is sejtette, hogy ő lesz az én tanítóm és őrzőangyalom. Bár néha úgy érzem, hogy nagyon is tudta. Saját példájával (és csak ritkán szavakkal) tanított szeretetre, kitartásra, a jövőbe vetett bizalomra, és amit még most is gyakorolnom kell: a fájdalom, a csalódottság méltóságteljes, csendes és bölcs feldolgozására. A mai napig mérce, ösztönöz arra, hogy jobb legyek, elérjem a magasra tett lécet.

Sára barátnőmtől, aki életem egyik leghitelesebb embere, folyamatosan tanulok. Hiteles, mert kapcsolataiban szinte teljesen mentes minden játszmától, mert megéli a pillanatait, értékeli élete minden ajándékát, elfogadó, és befogadó, nehéz helyzeteiből is építkező, gondolkodó, érző, hatalmas szívvel rendelkező tanító.

És van két kollégám, akinek nagyon sokat köszönhetek. Orosdy Béla a marketinges szakma szeretetére tanított, arra, hogy hogyan kell alázattal, precízen feladatainkat elvégezni. Fojtik János az írás fortélyaira tanított, arra, hogyan kell pontosan fogalmazni, kifejezni magunkat.

És hogy jó tanítvány vagyok-e? A választ nem én adom meg, de azt tudom, hogy a szándék és az igyekezet megvolt és megvan bennem. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.